Roslund Bo ssäm

Tämä korealainen klassikko on perheruokailua parhaimmillaan.

Ainekset

1kg porsaan kassleria

4 rkl sokeria

3 rkl suolaa

4 rkl fariinisokeria

Lisukkeet:

Kimchi valmiina kaupasta tai ohje myöhempänä

Kevätsipuli-inkiväärikastike

Ssäm-kastike

Jasmiiniriisiä

Salaatinlehtiä

Sormisuolaa

Kimchin ohje 1,5 litran astiaan:

1 kiinankaali

2 rkl suolaa

7 rkl sokeria

20 valkosipulin kynttä hienonnettuna

20 ohutta siivua tuoretta inkivääriä

2 rkl gochujang-tahnaa

4 rkl kalakastiketta

4 rkl kevyttä soijakastiketta

2 tl säilöttyä katkarapua

3 vartta kevätsipulia pilkottuna

1 porkkana suikaloituna

Valmistusohje

Pilko kaali 2,5 cm paloiksi ja sekoita se suolan ja 2 rkl:n sokerin kanssa. Jätä massa jääkappiin yön yli.

Sekoita kaikki muut ainekset, jonka jälkeen lisää sekaan valutettu kiinankaali.

Sulje kimchi kannelliseen tai kelmulla peitettyyn astiaan ja siirrä se jääkaappiin. Kimchi on hyvää 24 tunnin jälkeen, viikon jälkeen parempaa ja kahden viikon jälkeen parasta.

Aseta kassler uunin kestävään astiaan, hiero lihan pintaan yhteen sekoitettu sokeri ja suola. Peitä liha ja astia kelmulla, jonka jälkeen aseta se jääkaappiin yön yli tai vähintään 6 tuntia.

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Ota kassler jääkaapista ja kaada mahdollinen neste pois. Paista lihaa uunissa noin 3 tuntia, välillä valellen irtoavalla rasvalla ja nesteellä. Ota liha uunista ja jätä pöydälle levähtämään.

Tee lisukkeet edellisenä päivänä tai esimerkiksi uunipaiston aikana.

Kevätsipuli-inkiväärikastike: yhdistä ja sekoita 2 punttia hienoksi leikattua kevätsipulia, 50 grammaa erittäin hienoksi leikattua tuoretta inkivääriä, 4 rkl rypsiöljyä, 2 tl kevyttä soijakastiketta, 1 tl sherryviinietikkaa ja ½ tl suolaa. Tarkista maku ja lisää esimerkiksi suolaa tarpeen mukaan.

Ssäm-kastike: Sekoita seuraavat ainekset tasaiseksi: 1 rkl ssamjang-tahnaa, ½ rkl gochujang-tahnaa, 4 rkl sherryviinietikkaa ja 4 rkl rypsiöljyä.

Keitä 200g jasmiiniriisiä ohjeen mukaan.

Pese, kuivaa ja irroita salaatinlehdet valmiiksi.

Laita kaikki lisukkeet valmiiksi pöytään odottamaan.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Hiero lihan pintaan fariinisokeri ja hieman suolaa. Laita liha uuniin 15 minuutiksi, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.

Tarjoile kassler kuumana lisukkeiden kera.

Naudan sisäpaistista leikatut pihvit sopivat erinomaisesti tähän annokseen.

Naudan sisäpaistista leikatut ja nuijitut pihvit 5 kpl a 200g

Omenamehu 5 dl

Kevyt soijakastike 1,5 dl

Puolikas sipuli ohueksi viipaloituna

5 valkosipulin kynttä hienonnettuna

1 tl seesamiöljyä

1 tl rouhittua mustapippuria

Yhdistä marinadin ainekset ja sulje pihvit marinadin kanssa pussiin jääkaappiin 24 tunniksi

Pyyhi marinadi pois pihveistä ja paista pihvejä 3 minuuttia per puoli. Anna pihvien levähtää 8 minuuttia paistamisen jälkeen.

Viipaloi pihvit ja tarjoile lisukkeiden kanssa.